Tømrermesterfirma

og bygg

HMS

HMS – viktig for både store og små Store byggeplasser har ofte stort fokus på HMS, men det er like viktig på små byggeplasser. Skanska er på den ene siden en stor aktør, mens Tømrermester Torstein Lium har relativt få ansatte og jobber på mindre byggeplasser. Etter en tur på begge byggeplassene viser det seg at de fokuserer på mye av det samme. Tømrermester Torstein Lium HMS holder ansatte på jobb Tømrermester Torstein Lium mener at HMS er spesielt viktig for små bedrifter, fordi de har få ansatte og er derfor mer sårbare. - På dette prosjektet jobber vi tre mann og hvis en av oss blir skadet får det store konsekvenser for fremdriften. På et prosjekt med 100 ansatte vil konsekvensene bli litt annerledes, sier han. Lium mener at HMS må være høyt prioritert hos både store og små aktører, for å beholde alle ansatte på jobb og tilfredsstille kunden.

Grunnleggende sikkerhetstiltak Tømrermester Torstein Lium jobber for tiden med et bolighus i Bærum. Lium og hans kollegaer har hevet taket på boligen, i tillegg skal de bygge to påbygg. Noen av de HMS tiltakene han setter høyest er hjelm, hørselsvern, øyevern og stillaser. - Jeg er også glad for tak-over-tak systemet vårt som gjør det trygt for gutta å jobbe og kunden får ett bygg uten fukt, forteller Lium. På byggeplassen i Bærum blir det brukt trapper i stedet for stiger, for å gjøre det sikkert å gå opp og ned fra taket. Miljø går alltid foran Hvis Lium får valget mellom et vanlig produkt og et miljøvennlig et så velger han sistnevnte. Han bruker for eksempel ikke sponlim, men trelim så langt det går. Det er fordi trelimet ikke inneholder de miljøskadelige stoffene som sponlim gjør. Et annet HMS tiltak han har fokus på er støvfjerningssystemer, noe støvsugeren Festool CTL 26 hjelper han med. HMS er ditt eget ansvar Når man er på jobb er det viktig å tenke på at det bare er deg selv som passer på din helse. Det hjelper ikke å ha lært om HMS hvis det ikke tas hensyn til i praksis. - En holdning som ”Det er ikke så farlig” er veldig skummel, det er heller ingen som får ekstra betalt for å satse liv og helse avslutter Lium. Samtidig tror han det har blitt mindre og mindre av denne holdningen.

I Spikkestad har Skanska bygget 24 leiligheter og det gjenstår å bygge 24 til. Fra Skanska jobber det 15 ansatte på dette prosjektet, mens det er 52 000 ansatte totalt i konsernet. Stiller HMS krav til alle Det første som møter en på byggeplassen i Spikkestad er et stort skilt hvor det står hva som kreves av utstyr, før man kan gå inn på byggeplassen. Alle som skal forbi skiltet må, foruten å kontakte anleggskontoret, bruke følgende: - Øyevern - Hansker - Hjelm - Vernesko - Synlighetsmarkert arbeidstøy - Synlig ID-kort Disse punktene blir tatt på alvor og de ansatte er ikke redde for å si i fra til besøkende hvis de ikke har tilstrekkelig verneutstyr. Obligatorisk bruk av hansker og briller Formann Arve Marheim påpeker spesielt det nye kravet om å bruke hansker og briller til en hver tid. - 1. juni i år innførte Skanska en regel om å bruke briller og hansker hele tiden, uansett hva slags jobb vi utfører, forteller Marheim. Denne regelen har kommet som følge av at HMS-ansvarlig har sjekket statistikk over hvilke skader det er mest av. Regelen om å bruke briller konstant ble satt i gang som følge av at statistikken viser mange øyeskader, som lett kunne vært unngått med vernebriller. Planlegging av arbeidet Andre HMS-tiltak Skanska fokuserer på, er å ta seg tid i begynnelsen av arbeidsdagen til planlegging. De ansatte tenker gjennom hva som skal gjøres og hva som trengs til dette arbeidet, for å gjøre det så sikkert som mulig. - Det er veldig viktig for meg at alle kommer seg trygt hjem når arbeidsdagen er omme, sier Marheim. Med det mener han at ingen har blitt skadet i løpet av arbeidsdagen.

Fra 120 cm til 90 cm gips Skanska har byttet ut 120 cm gips med 90 cm, som et HMS tiltak. - Med 90 cm gips reduseres vekten slik at den blir lettere å håndtere, noe vi ser på som viktig, sier verneombud Morten Johansen. I tillegg prioriterer de lim fremfor skruer, så brukeren skal slippe å skru mer enn nødvendig. HMS-vennlig verktøy HMS-vennlige boltepistoler, borhammere og pigghammere er med på å bidra til bedre helse for de ansatte. Skanska bruker Hilti verktøy som blant annet har AVR (Aktiv vibrasjons reduksjon) og ATC (Aktiv moment kontroll). AVR reduserer kritiske vibrasjoner med opptil 2/3 sammenliknet med andre konvensjonelle verktøy. Hilti verktøy med denne funksjonen har spesielle vibrasjonsabsorberende gummihåndtak som dekker både hoved- og sidehåndtak. Hilti ATC reagerer uavhengig av slurekløtsjen. Maskinen stopper momentant i løpet av brøkdelen av et sekund ved hjelp av et eget tannhjulsystem. Dette systemet blir overvåket av egne sensorer som gir tannhjulet automatisk beskjed om å stoppe roteringen av boret. HMS er viktig uansett størrelse Tømrermester Torstein Lium og Skanska mener HMS er viktig i like stor grad, selv om det er stor forskjell på størrelsen på bedriftene og prosjektene deres. De har begge fokus på bruk av grunnleggende verneutstyr som et av de viktigste tiltakene. Samtidig er målsettingen til begge bedriftene at ingen av deres ansatte blir skadet på jobben.

vi er i rute bilde vi er i rute bilde image 1 Artikkelens rette opphav
vi er i rute bilde Artikkelens rette opphav
sertifikat sertifikat sertifikat

Telefon

91345780

Epost

post@torsteinlium.no

Adresse

Sykehusveien 12a, 1346 Gjettum.